Do czego i kiedy warto używać w kuchni cynamonu?

21.08.2017

0

Potraficie wyobrazić sobie szarlotkę bez cynamonu? My również nie! To zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni, otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Nie tylko dodaje świetnego smaku wypiekom z jabłkami czy gruszkami lecz także korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie. Często używany jest także do słodkich potraw z ryżu, grzanego wina oraz gulaszu czy baraniny. Nie musimy się więc dziwić, że w kuchni wykorzystywany jest dosyć często. Do czego konkretnie? Oto dwa przepisy na dziś!

1. Meksykańskie brownies z cynamonem.

Lubicie brownies? Niesamowicie słodkie, puszyste, mocno czekoladowe i po prostu pyszne. Z dodatkiem cynamonu to wręcz deser idealny, wymagający jedynie 50 minut czasu na przygotowanie, z czego 30 minut spędza w piekarniku. Deser to więc szybki i prosty, dodatkowo nie wymagający od nas dużych kosztów w momencie zakupów.

Co więc potrzebujemy do przygotowania brownies? Przede wszystkim 140 gram czekolady, idealnie jeśli połowa będzie gorzka, połowa deserowa. Przyda nam się także 1 szklanka cukru, 6 łyżek masła, pół szklanki migdałów bez skórki, pół szklanki mąki, odrobina soli, 2 jajka oraz oczywiście… cynamon.

W niewielkim rondlu rozpuszczamy masło i czekoladę, na niewielkim ogniu, po czym całość musimy ostudzić. Jeśli posiadamy malakser, możemy bardzo drobno posiekać cukier oraz migdały. Do tak przygotowanego zestawu dodajemy masę czekoladową oraz jajka, pojedynczo tak aby móc wciąż mieszać całość, doprowadzając do gładkiej konsystencji. Na koniec możemy dodać sól, mąkę oraz nasz cynamon, wciąż mieszając. Pozostaje nam już jedynie całość włożyć do pieca, do temperatury 180 stopni, na 30 minut. Gotowe!

 

 

2. Cynamonowe rogaliki.

Jak często macie ochotę by coś sobie „przegryźć”, chociażby w trakcie oglądania filmu bądź odwiedzin znajomych? Zamiast zadowolić się gotowymi produktami przygotować możemy fantastyczne cynamonowe rogaliki, tak tanie i szybkie w przygotowaniu, że każdy z Was poradzi sobie z nimi bez problemu. Także lista składników nie jest zbyt duża co sprawia, że koszta również minimalizujemy, dzięki czemu możemy przygotować naprawdę sporą ilość rogalików.

Co będzie nam potrzebne? Zaczniemy od 250g mąki, 250g masła a także 250g twarogu. Dodatkowo przygotujmy sobie 3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szklankę cukru oraz 1 szklankę bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich. Jak więc widzicie lista składników nie powala na kolana, większość z nich, o ile nie wszystkie, mamy zazwyczaj w kuchni pod ręką.

Rozpoczynamy od wymieszania mąki oraz masła, do stanu w którym pojawią się grudki. Jeżeli mamy taką możliwość, warto użyć malaksera. Rozcieramy twaróg i przygotowujemy ciasto zagniatając je znanym nam sposobem. Po przygotowaniu owijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę. W między czasie powinniśmy wymieszać cukier z cynamonem, wrzucając do tego posiekane orzechy. Przygotowane ciasto obtaczamy w mieszance cukru oraz cynamonu, formując następnie rogaliki z przygotowanych trójkątów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni uzyskując jedną z najsmaczniejszych słodkich przekąsek jakie jesteśmy w stanie w miarę szybko przygotować.