Każdy kocha tiramisu, my również! Dlaczego tak jest?

12.10.2017

0

Odrobiny słodyczy nigdy nie za wiele dlatego też dziś polecamy Wam przepyszny, klasyczny deser, jakim jest Tiramisu, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza ocknięcie się, przebudzenie a nawet poprawę humoru. Jest to typowy włoski deser, który najczęściej podawany jest, jako drugie śniadanie ze względu na to, że jednym z jego głównych składników jest kawa o właściwościach pobudzających. W typowy włoskim domu podawane jest ono zawsze w towarzystwie espresso szczególnie w letnich miesiącach. Czy wiecie skąd się wziął ten włoski specjał i gdzie dokładnie go wymyślono? Zdradzimy Wam tą słodką tajemnicę.

Spór o miejsce pochodzenia Tiramisu jest znany nie tylko we Włoszech a o miejsce jego stworzenia kłóci się kilka miast, które mają swoją historię związaną z jego powstaniem. Tak, więc mieszkańcy Toskanii uważają, że autorem przepisu był książę Cosimo III, który słynął z podawania podczas rady księstwa wyszukanych smakołyków. Natomiast mieszkańcy Sienny, przypisują księciu prawo do popularyzacji deseru, ale oni sami sądzą, że są jego wynalazcami. Legenda głosi, że zostało ono podane księciu podczas wizyty w Siennie i nazwane na jego cześć zupą księcia. Z kolei mieszkańcy Wenecji wierzą w to, że nazwa deseru wywodzi się właśnie od nich. Weneccy dworzanie odkryli, bowiem, że jest on silnym afrodyzjakiem, którego jedzenie zalecano każdym świeżo upieczonym małżonkom. Ponadto mieszkańcy Wenecji słyną z odkrycia mascarpone, który jest nierozłącznym składnikiem Tiramisu.

We współczesnym świecie pierwsze zmianki o tej łakoci pojawiły się w artykule datowanym na 1971 rok natomiast pierwszy konkretny przepis odkryto w 1983 roku w książce kucharskiej jednego z włoskich cukierników.

Czym tak naprawdę tkwi tajemnica sukcesu Tiramisu? Jest to prosty w przygotowaniu deser składający się tylko z kilku składników. Podstawę stanowi mascarpone, czyli tradycyjny włoski serek deserowy oraz biszkopty. Następnymi składnikami są espresso lub inna dobra kawa, gorzka czekolada lub mocne kakao oraz jajka i dwa rodzaje cukru – zwykły oraz cukier puder. Dobrzy cukiernicy dodają do niego alkohol w postaci likieru, rumu lub koniaku, którym nasączany jest własnoręcznie upieczony biszkopt. Cały sekret tkwi natomiast w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji kremu, którym przekładamy poszczególne warstwy oraz sposób podania. Deser ten musi być podawany w schłodzonych pucharkach zawsze w towarzystwie dobrej kawy lub lampki białego wina.

Poniżej znajdziecie przepis na klasyczny deser Tiramisu.

Do przygotowania klasycznego Tiramisu będziemy potrzebować 350 ml mocnej kawa, cztery żółtka oraz dwa białka, 25 ml likieru, 100 g cukru pudru, 300 g długich biszkoptów, 500 g serka mascarpone oraz 3 łyżki gorzkiego kakao. Przygotowania rozpoczynamy od zalania jajek gorącą wodą i zaparzenia kawy, ponieważ musi ona ostygnąć do czasu, kiedy będziemy jej potrzebować. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je z połową cukru pudru tak by powstał puszysty i jasny krem. Podpowiadamy Wam, że dobrym sposobem jest początkowe ubijanie na parze w metalowej misce umieszczonej nad gotującą wodą, a w momencie, gdy żółtka będą ciepłe odstawiamy je znad wody i dalej ubijamy. Następnie dodajemy likier cały czas ubijając. Kolejnym składnikiem, jaki dodajemy jest mascarpone, które dodajemy stopniowo, w krótkich odstępach czasu do momentu, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W oddzielnej miseczce ubijamy białka z odrobiną soli tak by powstała sztywna piana a następnie wsypujemy pozostałą część cukru pudru. Całość łączymy i mieszamy łyżką. Połowę biszkoptów moczymy przez chwilę w kawie i układamy w prostokątnym naczyniu w pojedyncze paski. Tak ułożony spód posypujemy kakao i wykładamy połowę kremy. Pozostałą część nasączonych biszkoptów kładziemy na kremie i znów posypujemy kakao i powtarzamy czynność smarowania kremem. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.