Odkryjmy wspólnie tajemnicze zakamarki kuchni hiszpańskiej!

18.11.2017

0

Bogactwo smaków, różnorodność gatunkowa to najważniejsze i najbardziej charakterystyczne cechy kuchni, o której dziś chcemy Wam opowiedzieć. Nasza kulinarna podróż doprowadziła nas do Hiszpanii czyli jednej z najsmaczniejszych kuchni Europy. Kto z Was nie zna takich dań jak paelle czy tortilla ale ilu z Was wie, że są to tradycyjne potrawy hiszpańskie? Usiądźcie wygodnie i razem z nami poznajcie ciekawostki związane z tą kuchnią.

Czy zastanawialiście się z czego tak naprawdę wynika ten niesamowity smak potraw hiszpańskich? Jest to połączenie smaków, których tradycje wywodzą się z różnych regionów geograficznych. Wpływ różnych kultur między innymi arabskiej, francuskiej, włoskiej, greckiej a nawet angielskiej sprawił, że kuchnia ta jest wyjątkowa i niezapomniana. Hiszpania bowiem to kraj mający burzliwą historię, który przetrwał liczne najazdy obcych władców oraz napływ imigrantów. Ogromny wpływ ma również zróżnicowanie wynikające z topografii i panującego w poszczególnych regionach klimatu. Hiszpania północna to dominacja ryb oraz owoców morza, które wyławiane są z Atlantyku. Klimat nadmorski, całoroczne deszcze sprzyjają uprawie warzyw takich jak kukurydza, ziemniaki, kapusta oraz rozwojowi produkcji serów. Znajdujące się w pobliżu góry to bogactwo wyrobów mięsnych takich jak szynki i kiełbasy. Kierując się bardziej na wschód zauważycie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej dania będące pozostałościami po czasach najazdów. Tu królują ryż, pomarańcze, szafran, migdały o oliwki, którym towarzyszą ryby i owoce morza. Mieszkańcy Katalonii uwielbiają potrawy o słodko-pikantnym smaku przygotowywane z czerwonej papryki, pomidorów i chili. Obszary południowe kreowała kuchnia andaluzyjska o tradycjach arabskich, które wprowadziły cytrynę, winogrona i oliwki. Charakterystycznymi potrawami są mięsa z rożna. Na stołach wiodą prym kalmary i sardynki. W rejonach górskich natomiast można skosztować pysznych gulaszy oraz znane na całym świecie przekąski o nazwie tapas. W centralnej Hiszpanii jako główne dania podawana jest dziczyzna, kuropatwy oraz bażanty. Pisząc o kuchni regionalnej nie możemy zapomnieć o Balearach, gdzie łączy się dania łagodne i słodkie z tymi przyrządzanymi na ostro.

Warto również wspomnieć o tradycjach związanych ze spożywaniem posiłków tak byście podczas pobytu w Hiszpanii wiedzieli o nich jak najwięcej. Jest to kraj południowy a więc bardzo ciepły, w którym podobnie jak w Grecji czy we Włoszech dużo się biesiaduje do późnych godzin nocnych w gronie najbliższej rodziny i znajomych. Hiszpanie bardzo często śniadania jedzą poza domem w małych restauracjach. Na lunch podawane jest tradycyjne danie o nazwie paella serwowane w różnych odmianach z kurczakiem, mięsem z królika czy z owocami morza. Innym daniem cieszącym się dużą popularnością jest gaz pacho czyli chłodnik przygotowany z papryki i pomidorów. Nie zapomnijcie o tym, że obowiązkowym dodatkiem do każdej kolacji jest tradycyjne hiszpańskie wino. Sangria to natomiast wino czerwone z dodatkiem pokrojonego lodu i owoców oraz tinto de verano czyli czerwone wino z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej.  Hiszpańskie potrawy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Do ich przyprawiania wykorzystywane są liczne zioła i przyprawy a zwłaszcza takie jak estragon, tymianek, oregano, cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, szafran i kolendra.

Jeśli już odrobinę przybliżyliśmy Wam tradycję kuchni hiszpańskiej zapraszamy do wypróbowania dwóch przepisów, które do niej nawiązują. Mamy nadzieję, że będą Wam smakować i zachęcą do osobistego odwiedzenia, któregoś z regionów Hiszpanii. Smacznego!

Paella z ośmiornicą i szparagami to jedno z najpopularniejszych i bardzo wykwintnych dań hiszpańskich. Do jego przygotowania będziecie potrzebować połowę ugotowanej ośmiornicy, łyżkę oliwy extra vergine, cebulę, ząbek czosnku, pomidora, ¼ szklanki białego wina, 150 g suszonego ryżu arborio oraz szczyptę szafranu, łyżeczkę  papryki w proszku, półtorej szklanki wywaru z gotowanej ośmiornicy, połowę pęczka szparagów, szklankę wody o garść Rukli. Dodatkowo przygotujcie pesto z pietruszki, do którego będziecie potrzebować 3 łyżek oliwy extra vergine, połowę ząbka czosnku oraz sól i pieprz.

Ośmiornicę gotujemy, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na jednej łyżce oliwy a pod koniec smażenia dodajemy również posiekany czosnek, pomidor. Całość chwilę dusimy razem i zalewamy winem trzymając na ogniu do momentu całkowitego odparowania. Dodajemy kolejne składniki szafran, ryż, paprykę, mieszamy i kontynuujemy smażeninie przez około 2 minuty. Na patelnię wlewamy wywar z ośmiornicy i gorącą wodę czekamy aż się zagotują. Dodajemy odrobinę pieprzu i kontynuujemy gotowanie pamiętając żeby nie mieszać przez około 12 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Szparagi myjemy, dokładnie kroimy. Na ryżu układamy ośmiornicę oraz szparagi. Patelnię owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 6 minut. Po wyjęciu należy odczekać 3 minuty zanim zdejmiemy folię i pokrywkę. W między czasie przystępujemy do przygotowania Pesto. Do małej miseczki wkładamy liście natki, dodajemy oliwę, czosnek i przyprawy. Całość ubijamy lub miksujemy. Paellę smarujemy Pesto a całość dekorujemy rukolą.

Drugim bardzo smacznym daniem jakie dziś Wam polecamy jest gazpacho z melonem. Niesamowite połączenie smaków pomidorów, melona i papryki w akompaniamencie aromatu migdałów, podawane z salsą z krewetek i konfiturą z arbuza to hiszpańska odpowiedź na znany w Polsce tradycyjny chłodnik. Do jego przygotowania będziecie potrzebować 500 g pomidorów, podłużnej papryki, połowy melona, 1/3 szklanki mielonych migdałów i dwie łyżki prażonych płatków do dekoracji, łyżkę octu winnego, mały ząbek czosnku, 1/3 bułki paryskiej, oraz 5 łyżek oliwy extra vergine i pół łyżeczki soli. Żeby przygotować świeżą salsę krewetkową potrzebujecie łyżkę masła, 8 krewetek Black Tiger już oczyszczonych i posiekanych, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki ewentualnie tymianku, sól i pieprz.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i wycinamy twarde szypułki. Usuwamy nasiona a miąższ i sok wkładamy do blendera. Paprykę kroimy pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych. Dodajemy ją do pomidorów wraz z obranym i pokrojonym w kostkę melonem. Do tego dodajemy resztę składników i całość miksujemy na najniższych obrotach. Podajemy schłodzone w towarzystwie salsy krewetkowej i prażonych migdałów oraz konfiturą ze skórki arbuza. Na koniec podpowiadamy jak przygotować salsę. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy już pokrojone i osuszone krewetki, natkę/tymianek oraz sól i pieprz. Całość smażymy przez minutę.