Wszystko co warto wiedzieć o tajemnicach kuchni greckiej!

26.10.2017

0

Przeglądając foldery prezentowane przez biura podróży zatrzymujemy się przy zdjęciach, które przedstawiają malownicze krajobrazy, zabytki przywołujące z pamięci lekcje języka polskiego oraz historii. Zamykamy oczy i wydaje nam się, że w promieniach słońca spacerujemy po gaju oliwnym, słyszymy szum morza. Dla tych, którzy planują swoje wakacje na jednej z greckich wysp postanowiliśmy przygotować pakiet ciekawostek kulinarnych, przecież po zwiedzaniu trzeba też zjeść coś dobrego i poznać smaki lokalnej kuchni.

Tradycje kulinarne Grecji sięgają czasów przed naszą erą, kiedy to w 330 roku p.n.e. powstała pierwsza książka kucharska autorstwa Archetratosa a jej dalsze losy miały ogromny wpływ na rozwój kuchni zachodniej, starożytnego Rzymu, Europy oraz Nowego Świata. Starożytna kuchnia słynęła z wykorzystania niewielkiej ilości składników i opierała się głównie na oliwie, winie oraz rybach. W okresie Bizancjum do menu wprowadzono gałkę muszkatołową oraz kawior a ryby w dalszym ciągu były podstawą diety każdego Greka. Czas Bizancjum to również rozwój dań z wykorzystywaniem przypraw, a niektóre z nich obecne są we współczesnym jadłospisie np. tradycyjny chleb wypiekany z kukurydzy, żyta i jęczmienia.

Najbardziej charakterystycznym składnikami współczesnej kuchni greckiej są zboża a zwłaszcza pszenica, z której robiona jest pita, ryż używany do przygotowania pilw oraz domades czyli liści winogron, którymi owija się ryż. Żaden Grek nie wyobraża sobie gotowania bez wykorzystania oliwy z oliwek. Wykorzystywana jest ona niemalże do wszystkiego począwszy od moczenia w niej chleba poprzez sałatki i dania mięsne. Specjalna odmiana oliwek o nazwie kalamata stanowi idealny dodatek do potraw duszonych oraz jest popularną przystawką. Starsze pokolenie Greków słynie ze swojego zamiłowania do połowów ryb, które często stanowi również źródło utrzymania całej rodziny. Najpopularniejszymi rybami, jakie pojawiają się na stołach mieszkańców tych licznych wysp są sardynki, tuńczyk, miecznik oraz barwena. Jeśli chodzi o owoce morze serca Greków i wszystkich turystów podbiją ośmiornice, małże oraz krewetki. Przygotowywane na wiele sposobów zaskakują swoim smakiem i na długo pozostają w pamięci. Grecy uwielbiają używać przyprawy a zwłaszcza miętę, pieprz czarny, sól morską, cynamon, oregano i koper. Warzywa, które królują w kuchni każdej gospodyni to czosnek, cebula, pomidory, sałata, papryka, cukinia, karczochy oraz szpinak. Będąc na wakacjach nie możecie zapomnieć o spróbowaniu greckich serów a zwłaszcza fety. Jest to tradycyjny ser bałkański przygotowywany z mleka owczego oraz koziego. Aby feta miała swój wyjątkowy smak powinna dojrzewać przez trzy miesiące i być przechowywana w solance.

Greek cuisine dishes – Greek salad, choriatiki, halloumi, tzatziki

Zgodnie z panującymi w Grecji zwyczajami nie jada się pełnych śniadań i zazwyczaj składają się one z sucharków lub placków z dżemem, którym towarzyszy świeża kawa. W okolicach południa mieszkańcy wysp jedzą ciasto nazywane tyropitta, którego farsz stanowi ciepła feta. Lunch jedzony jest późnym popołudniem natomiast kolacja zazwyczaj spożywana jest poza domem w restauracjach lub tawernach. Podczas tego posiłku pije się tradycyjne greckie wino o charakterystycznym smaku. Mocniejszym trunkiem jest Metaxa lub Ouzo o smaku przypraw a zwłaszcza anyżu.

Jeśli już wróciliście ze swoich greckich wakacji i chcielibyście by smaki z tawern i restauracji również zagościły w Waszych domach polecamy przepyszne faszerowane kalmary oraz nadziewane kwiaty cukinii.

Pierwsze z dań, co prawda dosyć czasochłonne na pewno jest jednym z bardziej popularnych na greckich wyspach. Do przygotowania faszerowanych kalmarów będziecie potrzebować kilograma małych najlepiej oczyszczonych kalmarów, pół szklanki słodkiego wina najlepiej porto, pół szklanki ryżu długoziarnistego, łyżkę pasty pomidorowej, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, jedną łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, 3 ząbki posiekanego czosnku, drobno posiekaną czerwoną cebulkę, pół szklanki wody. Do przygotowania sosu powinniśmy mieć drobno pokrojone dwa pomidory, ½ szklanki wina, przyprawy – sól, pieprz. Nie zapomnijcie o wykałaczkach.

Kalmary oczyszczam z szkieletu, odcinamy macki. Wino mieszamy z pastą pomidorową. W między czasie nagrzewamy patelnię polaną oliwą i dodajemy cebulkę, czosnek i połowę pociętych macek. Całość smażymy na średnim ogniu. W momencie, gdy warzywa na patelni zmiękną dodajemy wino z pastą pomidorową, natkę pietruszki i całość dusimy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy ryż, przyprawy, dolewamy odrobinę wody i gotujemy pod przykryciem kilka minut do momentu wchłonięcia przez ryż sosu. Zdejmujemy patelnię z ognia i czekamy aż farsz przestygnie. Małą łyżeczka wkładamy farsz do kalmarów uważając, żeby ich nie rozerwać i zamykamy je za pomocą wykałaczek. Z podanych składników przygotowujemy sos. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem i układamy kalmary i polewamy pozostałą częścią sosu oraz posypujemy resztką pokrojonych macek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut. Dla zachowania wilgotności naczynie możemy przykryć folią. 15 minut przed końce pieczenia zdejmujemy folię i pokrywkę naczynia tak by woda z sosu zdążyła odparować. Gotowe danie wykładamy na talerz i dla dekoracji możemy posypać natką pietruszki.

Nadziewane kwiaty cukinii są odpowiednikiem faszerowanych liści winogron. Najlepiej jest kupować kwiaty otwarte, jeśli nie uda nam się takich dostać zamknięty kwiat należy włożyć tuż przed rozpoczęciem przygotowywania dania włożyć do zimnej wody. Składniki, które będą nam potrzebne to 20 kwiatów cukinii, półtorej szklanki długoziarnistego ryżu, jedną cebulkę, trzy pomidory oraz 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, świeżą miętę, oliwę z oliwek oraz do przyprawienia sól i pieprz.
Po usunięciu z kwiatów słupka, płuczemy je i czekamy aż wyschną. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pomidory blendujemy a czosnek przeciskamy przez maszynkę. Miętę z pietruszką siekamy. Cebulę oraz czosnek szklimy na patelni, dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną pietruszkę z miętą. Każdy z kwiatów napełniamy farszem i układamy blisko siebie w płaskim porcelanowym lub żaroodpornym naczyniu. Całość zalewamy wodą wymieszaną z oliwą. Pieczemy około 30 minut pod przykryciem. Jako dodatek do gotowego dania polecamy sos tzatziki lub jogurt typu greckiego.